Jeroen Billiet

Jeroen Billiet (°1977, Tielt) studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel bij Luc Bergé waar hij in 2001 met grote onderscheiding voor het eindexamen hoorn slaagde. Hij vervolmaakte zijn studies met lessen bij Froydis Ree Wekre, en specialiseerde zich in zijn grote passie: historische instrumenten bij docenten als Claude Maury en Anthony Halstead. Hierna begon een carrière die hem langs de meest vooraanstaande formaties voor oude muziek voerde: Concerto Köln, i Giardino Armonico, Il Fondamento, l’Orchestre des Champs Elysées en Irish Baroque Orchestra. Van 2002 tot 2009 was hij solo-hoorn van les Musiciens du Louvre-Grenoble olv Marc Minkowski en van 2012 tot 2018 bij Insula Orchestra olv Laurence equilbey. Momenteel is hij solist bij le Concert d’Astrée olv Emanuelle Haim, les Talens Lyriques olv Christophe Rousset en bij B’Rock Gent. Daarnaast concerteert hij geregeld met andere topensembles zoals het Orchestre Révolutionaire et Romantique o.l.v. Sir John Eliot Gardiner. Als lid van deze ensembles speelde hij op nagenoeg alle belangrijke Europese muziekfestivals en realiseerde meer dan 70 CD- en DVD-opnames. Bij het label Phaedra verscheen in 2010 de internationaal bejubelde solo-CD “fall now blows its horn”, dat het lyrische Vlaamse hoornrepertoire opnieuw in de schijnwerpers plaatste. In 2016 verscheen een tweede solo-CD “Chants d’Amour”, met werken uit de Luikse en Brusselse romantische hoorntraditie bij het label Terra Nova.

In juni 2008 verwierf Jeroen con brio de titel “Laureaat van het Orpheus Instituut”. Momenteel is hij als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen, als onderzoeker en docent aan het Koninklijk Conservatorium van de School of Arts te Gent en als leraar hoorn aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge.

Recent ontving Jeroen Billiet van de International Horn Society de prestigieuze Punto-Award, een erkenning voor zijn internationale carrière als speler, docent en onderzoeker. Momenteel bereidt hij een doctoraat voor binnen de vakgroep musicologie aan de Universiteit Gent over de Gentse hoorntraditie tijdens de Belle Epoque-periode.