Jan Peeters

Jan Peeters begon zijn muziekstudies aan de Academie van zijn geboortestad Genk. Daarna studeerde hij verder aan de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst, het Lemmensinstituut te Leuven waar hij de Laureaatsdiploma’s behaalde voor Piano, Kamermuziek en Koorleiding.

Jan is leraar piano aan de Genkse Academie voor Kunst) en kapelmeester van de O.L.V.-basiliek in Tongeren. 

De religieuze koormuziek heeft  steeds een belangrijke plaats gehad in de ontwikkeling van Jan als muzikant.  Zijn aanstelling in 2003 als Kapelmeester in Tongeren zorgde dan ook voor een mooie wending in zijn loopbaan. Een opdracht die hem nauw aan het hart ligt en waarin hij zich inzet om met zangers van elk niveau verdeeld over verschillende liturgische koren te werken aan kwaliteitsvolle zang binnen de liturgie. Naast de liturgische koren dirigeert hij er ook het Collegium Musicum (instrumentaal ensemble) en De Kleine Cantorij, een semiprofessioneel kamerkoor dat zowel actief is binnen de liturgie als op het concertpodium en dit met het grotere koorrepertoire.

Sinds 1992 dirigeert Jan het Vocaal Ensemble Pro Cantione uit Genk. Met dit ensemble werkt hij voornamelijk ‘themaconcerten’ uit met originele en minder gekende  koormuziek uit nagenoeg alle stijlperiodes met een voorliefde voor het hedendaags Vlaams repertoire.

In 2010 werd onder zijn impuls gestart met een jaarlijkse koorstage in Tongeren die, dankzij de inzet van velen, uitgegroeid is tot de Internationale Zomeracademie Alden Biesen zoals we die nu kennen.