Els Crommen

Els Crommen werd geboren te Tongeren en groeide op te Hoeselt. Na haar studies middelbaar onderwijs te Tongeren studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Luik, waar ze de diploma’s behaalde van operazang, liedkunst, notenleer en kamermuziek.

Ze nam deel aan verschillende cursussen o.a. in Royaumont (Frankrijk 1990), de promotie­cursus voor jonge Belgische zangers (1989), liedinterprelatie (1989), en opera (1991) aan het ECOV (Europees Centrum voor Opera en Vocale kunst), waar zij les kreeg van Noëlle Barker, Marlene Mallas en Mikael Eliasen.

Ze is in zowat alle stijlen thuis en werkt regelmatig met het ensemble Nahandove (hedendaagse muziek) en met verschillende barokensembles, zoals Le Rondeau en Col Basso. Ook het liedrecital en andere solistische optredens zijn haar niet onbekend.
Ze nam deel aan de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2000, sessie voor zang, en werd een paar jaren later laureate bij de Erna-Spoorenbergaudities in Nederland. Ze werkte mee aan verschillende radio-opnames voor de VRT en de RTBF en aan vele CD-opnames.

Gedurende meer dan 10 jaar was ze vast lid van het VRK, het Vlaamse Radiokoor. Ook nu treedt zij nog geregeld op met dit koor, hetzij als koorlid, hetzij al soliste.

Momenteel legt ze zich meer toe op haar solistische concerten en is ze actief in het muziekonderwijs, o.a. in de muziekacademies van Malmedy en Hasselt.