Benjamin-Joseph Steens

Benjamin-Joseph Steens werd geboren te Bonheiden (België). Hij studeerde musicologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en aan de Sorbonne in Parijs waar hij in 1994 zijn Mastertitel behaalde. Als jonge knaap begon orgel bij Pierre Ramaekers. Na zijn studies bij Chris Dubois, Luc Ponet en Chris Verhelst aan het Lemmens-instituut en bij  François-Henri Houbart in Orléans bekomt hij aan het prestigieuze  Conservatoire National Supérieur de Musique Parijs het Diplôme Supérieur d’Orgue in de klas van Michel Bouvard en Olivier Latry alsook het hoger diploma voor klavecimbel in de klas van Olivier Beaumont.

Benjamin-Joseph Steens is titularis organist van het grote Cattiaux orgel van de Basilique Saint-Remi te Reims. Hij is hoofdleraar klavecimbel en historische klavier praktijk aan de Hogeschool voor Kunst en Muziek van Straatsburg (HEAR) en doceert oude muziek aan het CRR te Reims en clavichord in het MIMA piano-forte van de Sorbonne universiteit. Hij realiseerde al verschillende CD’s onder het label Epr-classic. In 2007 verscheen er de CD/DVD ‘Bach – Buxtehude’ op de orgels van Saint Martin de Vertus en Saint-Remi te Reims die bekroond werd met een « Diapason d’Ôr ».

Zijn clavichord opnames van de ‘Goldberg Variaties’ van J.S.Bach en ‘Bach en zonen’, sonates voor fluit en clavichord met Jacques- Antoine Bresch (traverso) uit genoten van een uitmuntende internationale kritiek en kennen een enorm succes.