Ann Cnop

Ann Cnop kiest op 17-jarige leeftijd voor het Lemmensinstituut te Leuven om haar hogere studies aan te vatten. Ze studeert viool bij Elisa Kawaguti. Ze haalt haar Master (magna cum laude) en zet haar studie verder voor barokviool aan het Brusselse Conservatorium bij Sigiswald Kuijken. Ze eindigt haar studies met een volgende Master (magna cum laude) en krijgt de Ingeborg Köberle -prijs, jaarlijks uitgereikt aan de twee meest beloftevolle studenten.

Met La Petite Bande speelde ze onder meer Bach’s vioolconcerti en Mozart’s Symphonie Concertante. Met Il Fondamento soleerde ze in het vioolconcerto van Mendelssohn.

Ann is concertmeester van het Alden Biesen Baroque Orchestra en het Duitse orkest Concerto Foscari (Hannover) en is vaak aan het werk te zien in duo met Luc Devos (piano) en met haar strijkkwartet Quatuor a4.

Sinds enkele jaren doet zij onderzoek naar de uitvoeringspraktijk in de Romantiek. Dat is ook het onderwerp van haar doctoraatsthesis aan de UGent: “Das Freispiel. Onderzoek naar de viooltechniek in de negentiende eeuw, toegepast op het Duitse repertoire”. Sinds September 2019 is Ann Doctor in de Kunsten van de Universiteit Gent.
Verder is Ann docent aan het Conservatorium van Antwerpen en Mechelen.